Idag är din dag…

ÖVNING – kärnvärden

Är du i början av ditt företagande så kan det vara bra att vaska fram dina grundtankar och kärnvärden. Det ger en hel del insikter om vad det är du egentligen säljer.

Det kan även vara bra att göra denna övning någon gång om året även för etablerade företag för att se om grundtankarna fortfarande stämmer.

Du behöver:
– Ett antal Postit-block
– En stor vägg
– Pennor

Antingen om du gör denna övning själv eller med någon/några som är nära förknippade med din affärsidé. Alla får ett varsitt block med Postit-lappar.

1. Var och en skriver ett ord som känns som relevant och nära förknippat med affärsidén på en post-it, t ex lokalproducerat, utveckling, glädje, harmoni… det kan vara vad som helst som känns rätt för den som skriver ordet, låt orden komma bara och sätt upp dem på en vägg. Det finns inga nej. Sätt upp så många ord som ni kan komma på.

2. Titta på alla orden, smaka lite på dem, snacka igenom dem varför ni skrev orden och berätta lite hur tankarna gick när ni skrev dem. Du kommer att se att vissa ord har ungefär samma innebörd. Vissa ord kanske har mer tyngd än andra. Om ni är flera personer så kanske en del överraskningar dyker upp. Denna process kan ske under en timme eller under ett par dagar, det är ni som bestämmer. Har ni tillgång till en vägg där de kan få sitta ett tag så är det bra.

3. När du/ni har fått upp en hel del lappar med många olika ord på så försök att sätta dem i öar beroende på vad orden innehåller. Vissa ord betyder ungefär samma sak.

4. Koka ner varje hög så att du till slut har en lapp med ett ort i varje hög. Nu börjar du närma dig dina kärnvärden.

5. Kan du sätta dem i en mening, eller innebörden av dem i en mening. Går det att göra en Payoff av dem? Kan du skapa en hisspitch av dem? Kan du formulera en affärsidé utifrån innebörden av dem: Vad, till vem, vart och hur? Smaka på dessa ord några dagar.

Ja detta var lite tankar från mig idag, det kommer mera. Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev så missar du inget. Jag kommer max skicka 1 i veckan.

Bilden i detta inlägg
är ett mönster som jag har gjort som heter ”The time is now” som jag tyckte passade här. Det finns i flera färger. Jag kommer att lägga upp ett galleri med mönster som går att licensiera om du vill. Mejla mig om du är intresserad =)

Här får du lite nyheter, trender mm. Det kan också komma tips och idéer. Troligtvis inte mer än ett i månaden.

x

Don’t want to miss anything?

Mirum est notare quam littera gothica, quam nunc putamus parum claram, anteposuerit litterarum formas humanitatis

x

Subscribe to get notified!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque mattis eros.

Pin It on Pinterest

Share This